Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Is je hypotheek (of een gedeelte ervan) aflossingsvrij? Bij een aflossingsvrije hypotheek hoef je je hypotheek niet af te lossen tijdens de looptijd. Je betaalt dan alleen maandelijks rente. Dat betekent wel dat je de hele hypotheek terugbetaalt op de einddatum. Weet je al hoe je dat gaat doen? Lees hier meer over waar je rekening mee moet houden. En wat je kan doen om (een deel) eerder af te lossen.

Goed om rekening mee te houden

Voorkom een restschuld op de einddatum van je hypotheek

Op de einddatum van je hypotheek moet je de resterende hypotheekschuld terugbetalen. Dat doe je bijvoorbeeld met spaargeld, een levensverzekering, de verkoop van je huis of een nieuwe hypotheek. Maar als je niet voldoende geldt hebt gespaard of als je woning niet voldoende opbrengt, ontstaat een restschuld. 

Houd de waarde van je huis in de gaten

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niks af zolang de hypotheek loopt. Daardoor blijft je hypotheekbedrag altijd even hoog. Als de waarde van je huis vervolgens daalt, kun je bij de verkoop van je huis een restschuld overhouden. Houd de waarde van je huis dus goed in de gaten.

Sparen uit je inkomen

Na de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek, moet je de hypotheek in één keer afbetalen. Daarom is het belangrijk dat je controleert of je genoeg blijft sparen om dat te kunnen doen. Daalt je inkomen? Bijvoorbeeld omdat je een dag minder gaat werken of met pensioen gaat? Reken dan na of je nog genoeg kunt blijven sparen.

Mogelijkheden

Zo kan je je aflossingsvrije hypotheek aflossen

Je hebt een aantal mogelijkheden als het aankomt op het aflossen van je hypotheek. Zoals bijvoorbeeld:

Extra aflossen

Als je je hypotheekschuld toch niet in één keer wilt betalen, kun je ervoor kiezen om periodiek een bepaald bedrag af te lossen. Op jaarbasis kun je een deel van je lening aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding betaalt. Meestal is dit 10%. 

Zelf sparen en beleggen

Als je spaart, kun je het bedrag bij elkaar krijgen dat je nodig hebt om je hele aflossingsvrije hypotheek af te lossen of een deel ervan. Beleggen is een andere mogelijkheid. Met de opbrengst van je beleggingsrekening kun je je hypotheek aflossen. 

Je woning verkopen

Een manier om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen, is door je huis te verkopen. Natuurlijk vraagt dit wel om een goed plan vooraf: hoe ziet je woonsituatie er daarna uit?

Een verzekering

Aflossen kan ook via een levensverzekering die verpand is aan je hypotheek. Bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering. De waarde van de verzekeringspolis wordt dan gebruikt om af te lossen. Hierbij is het erg belangrijk om de waarde ontwikkeling van je polis goed in de gaten te houden. 

Tips

Handig om te weten

  • Waar vind ik de looptijd en einddatum van mijn hypotheek?

    In je hypotheekakte staat hoelang je aflossingsvrije hypotheek loopt en wat de einddatum is. Meestal werd een aflossingsvrije hypotheek voor dertig jaar afgesloten.

  • Hoe lang kan ik gebruik maken van hypotheekrenteaftrek?

    Alleen als je je aflossingsvrije hypotheek vóór 1 januari 2013 hebt afgesloten en deze niet hebt verhoogd, kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Let op: dit mag je maar 30 jaar lang doen als je je aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten na 1 januari 2001. Had je de aflossingsvrije hypotheek al voor 1 januari 2001? Dan eindigt de aftrek uiterlijk 31 december 2030. Daarna worden je netto maandlasten hoger, omdat je belastingvoordeel vervalt. Controleer dus goed hoelang je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. En bereken of je je hypotheek erna nog kunt betalen.

  • Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verlengen?

    Dit verschilt per situatie. We raden je aan om contact op te nemen met je financieel adviseur.

Financieel advies

Laat je adviseren

Een aflossingsvrije hypotheek kun je op allerlei manieren aflossen. Twijfel je hoe? Ga in gesprek met je financieel adviseur. Samen vind je de beste oplossing.