Oude woning tijdelijk verhuren is niet zonder risico's

Tijdelijk 2 woningen

Bij een verhuizing kun je tijdelijk eigenaar zijn van 2 woningen tegelijk. Bijvoorbeeld omdat je oude woning nog niet verkocht is. Of omdat aan je nieuwe huis nog het een en ander moet gebeuren. Je hebt dubbele maandlasten en dat is lastig. Denk in dat geval aan de volgende zaken.

Hypotheekrente aftrekken

Ben je al goed en wel verhuisd, maar staat het oude huis nog te koop? Dan kun je de hypotheekrente van je oude woning aftrekken: het jaar waarin het leeg komt te staan en maximaal 3 jaren die daarop volgen. Dan moet dat oude huis in principe wel leegstaan.

Hier zijn een paar uitzonderingen op. Verhuist een van de bewoners naar een verzorgingstehuis en blijft de fiscale partner in de woning? Heb je geen fiscaal partner, of gaat deze ook naar een verzorgingstehuis? Ook in deze gevallen is de hypotheekrente van het tweede huis tot 3 jaar na de verhuizing aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over belastingaftrek bij 2 woningen.

Oude woning verhuren?

Verhuis je vanuit een koopwoning? Dan kun je, via de Leegstandwet, je oude woning misschien tijdelijk verhuren. Maar daar zitten wel nadelen aan. Tijdens de verhuurperiode heb je geen recht op (hypotheek)renteaftrek. Daarnaast heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker van je oude huis. Heb je een woonhuisverzekering? Kijk dan goed in de voorwaarden wat er wel en niet gedekt is bij verhuren. Onze rechtsbijstandverzekering biedt dekking bij de meeste verhuurconflicten.

Denk aan je verzekeringen

Vergeet niet om de beide woningen te verzekeren. Denk in ieder geval aan een woonhuisverzekering (opstalverzekering) en eventueel aan een inboedelverzekering. Als het huis een tijd leegstaat, gelden er andere voorwaarden en keren verzekeraars soms een lager bedrag uit bij schade. Wil je weten wat je bij Reaal precies verzekert per verzekering? Kijk dan in de voorwaarden of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.