Het kan iedereen overkomen: je komt in een situatie terecht waardoor geldproblemen ontstaan. En geldproblemen kunnen grote gevolgen hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je graag wat tips om geldproblemen te voorkomen.
-
Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven
Voorkom dat je meer uitgeeft dan je hebt door het bijhouden van een huishoudboekje. Hierin schrijf je iedere week op waar je geld naartoe gaat. Maak onderscheid tussen vaste lasten, boodschappen en andere uitgaven, zoals kleding en schoenen. Zo zie je snel waar je geld op kunt besparen.
-
Houd je administratie op orde
Bewaar altijd je formulieren en brieven bij elkaar in een map, gesorteerd op onderwerp. Zo zie je geen rekeningen over het hoofd. En heb je alle belangrijke documenten op één plek. Houd je liever je administratie online bij? Scan dan alle belangrijke documenten en maak regelmatig een goede back-up.
-
Check je toeslagen
Doe jezelf niet te kort door toeslagen te missen waar je recht op hebt. Net zo belangrijk is dat je geen toeslagen ontvangt waarop je géén recht hebt. Zo kom je niet voor financiële tegenvallers te staan. Check op mijn.toeslagen.nl of je toeslagen kloppen.
-
Gebruik de gratis online tool van het Nibud
Het Nibud informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Met de gratis tool op hun website zie je snel waar je je geld aan uitgeeft. Je kan ook je eigen situatie vergelijken met die van andere huishoudens. Daarnaast geeft het Nibud tips om beter grip te krijgen op je uitgaven. Kijk voor meer informatie op nibud.nl.
-
Laat je vaste lasten automatisch afschrijven
Kies voor een automatische incasso bij vaste lasten als je hypotheek, energierekening en verzekeringen. Zo hoef je niet te onthouden aan welke instanties je elke maand geld moet betalen. Bovendien scheelt het je een heleboel tijd.
-
Word wijzer in geldzaken met deze Wegwijzer
Wijzeringeldzaken.nl is een initiatief van het ministerie van Financiën. Op deze website word je geholpen met financiële vragen waar je gedurende je leven tegenaan kunt lopen. Ook kan je hier terecht voor hulp als je problemen hebt door je schulden.
-
Stel meldingen in op ‘mijn’-omgevingen
Veel instanties hebben op hun website 'mijn'-omgevingen. Je moet dan inloggen om je rekeningen te zien en te betalen. Ook kan je vaak instellen dat je een e-mail krijgt als er een nieuw bericht is. Bekijk nieuwe berichten direct. Download altijd je rekeningen en afschriften en bewaar deze bij de rest van je administratie. Heb je al een MijnReaal account?
-
Kijk op Geldfit
Er kan van alles gebeuren waardoor je vragen of zorgen hebt over geld. Hoe je leven er ook uitziet, Geldfit denkt met je mee. Je blijft anoniem en je zit nergens aan vast. Kijk voor meer informatie op geldfit.nl.
-
Ga naar de Gemeentelijke Kredietbank
Kun je naast je hypotheek meer leningen niet betalen? Dan kan de Gemeentelijke Kredietbank je misschien helpen. Ga naar nvvk.eu en zoek een Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt.
-
Werkloos? Vraag een WW-uitkering aan
Het kan natuurlijk dat het je niet lukt een nieuwe baan te vinden. In dat geval kan je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Check of je recht hebt op een uitkering op uwv.nl. Meer informatie over je rechten en plichten vind je op werk.nl.
-
Pin een vast bedrag voor de week of maand
Als je geen geld bij je hebt, dan kan je het ook niet uitgeven. Pin daarom aan het begin van de week of maand een vast bedrag. En als je boodschappen gaat doen: laat je pinpas thuis! Zo kan je alleen maar uitgeven wat er op dat moment in je portemonnee zit en koop je wat je écht nodig hebt.
-
Heroverweeg je abonnementen
Betaal je misschien voor extra televisiezenders waar je nooit naar kijkt? Kijk welke abonnementen je niet nodig hebt en overweeg om ze op te zeggen. Wees hierbij kritisch! Bij het afsluiten van een nieuw abonnement kan je ook veel geld besparen. Vergelijk verschillende mogelijkheden voordat je een beslissing neemt. En sluit bijvoorbeeld je abonnementen voor televisie, telefoon en internet af bij dezelfde aanbieder. Vaak krijg je dan bundelkorting.
Ook nuttig
Meer lezen? We verzamelen continu nuttige tips en informatie.